In de rubriek klantcases worden klanten over de samenwerking met Nieman geïnterviewd.

 

logo BGDD

Erik Duiker-Bouwgroep Dijkstra Draisma

Erik Duiker, manager Bouwkwaliteit

Project De Wederik Heerenveen

Project De Wederik Heerenveen

Project

Aan de Wederik in Heereveen worden 36 nieuwe NOM-ready gezinswoningen gebouwd. De bestaande bebouwing bestaat uit 48 duplexwoningen, deze worden gesloopt. De wijk krijgt straks zes rijen met zes woningen rondom drie groene hoven. De woningen worden zo gebouwd, dat ze geschikt zijn als Nul op de meter woning. NOM Ready houdt in dat wanneer er later andere installaties worden gebruikt en (bijvoorbeeld) meer zonnepanelen worden geplaatst de woning Nul op de meter is. Nul op de meter betekent dat ze net zo veel energie leveren als dat ze opbrengen. Lees meer over dit project op BGDD.nl

Interview

Voor dit project is Erik Duiker, manager Bouwkwaliteit bij Bouwgroep Dijkstra Draisma geïnterviewd door Jurgen Slippens en Leonie Spruijt over de kwaliteitsborging bij dit project.

Waarom hebt u gekozen voor een pilot kwaliteitsborging?

Iedereen in de bouwbranche is zoekende naar een manier om kwaliteit te borgen. Wij zochten naar een manier die bij ons bedrijf past en waarbij we niet vast zitten in een keurslijf. Nieman heeft de expertise en geeft ondersteuning bij de optuiging van het proces binnen de organisatie en weet de systemen zo bij te schaven dat het te gebruiken is om de kwaliteit te borgen.

Wat heeft de pilot uw bedrijf opgeleverd?

Dijksma Draisma leert door het nieuwe werkproces enorm veel. Nieman leert ons anders denken en een werkproces anders in te richten. Momenteel werkt het al erg goed. De onderaannemers waren erg reactief en nu denken ze meer na, maken keuringsplannen en leggen alles vast in het systeem. Waardoor het borgen van kwaliteit als een olievlek de organisatie bereikt. Collega’s zien nu ook dat het geld oplevert en dat de faalkosten dalen door de kwaliteitsbewaking.

Waarom heeft u gekozen voor Nieman kwaliteitsborging?

We zijn erg blij met Nieman. Nieman neemt ons mee in het proces om proactief kwaliteit te borgen door ons systeem zo om te bouwen dat we dit kunnen gebruiken voor de wet Kwaliteitsborging die nadert. Door de specialistische en pragmatische aanpak ging onze keuze naar Nieman. Daarnaast doen ze al veel pilots met andere bouwbedrijven, daar horen wij goede verhalen over.

Zou u dit project en Nieman anderen aanbevelen?

Ondanks dat de Wet Kwaliteitsborging op de lange baan is geschoven, raad ik het anderen aan om een pilot te doen en de kwaliteit te borgen. Het kost meer tijd, maar levert veel geld en kennis op. Nieman ondersteunt goed bij het optuigen van het interne proces. Nieman denkt met je mee om het zo laagdrempelig mogelijk in te richten. De projectteams waren eerst sceptisch over de veranderingen in het proces, maar doen steeds meer mee. Ze denken nu meer na, leggen afwijkingen vast en pakken zaken adequaat op. Nieman leert ons risicogericht te denken, hierdoor staan we anders in de wedstrijd dan normaal!

Vragen?

heeft u vragen over dit project of interview? Neemt u dan contact op met Jurgen Slippens